

Destylarki wody
Woda z kranu przechodzi kilka filtracji fizycznych i mikrobiologicznych, zanim do nas trafi. Jednak do celów gotowania, picia, laboratoryjnego, cosmetycznego w zależności od jakości wody z kranu w Twojej okolicy, możesz potrzebować innych etapów filtracji w celu zmniejszenia jej twardości i usunięcia zawieszonych cząstek. Niektóre wrażliwe instrumenty domowe mogą mieć nawet wbudowany filtr, aby przedłużyć żywotność instrumentu i poprawić jego działanie.
Mówiąc o jakości wody, są to najbardziej ogólne i ważne czynniki, które należy wziąć pod uwagę:
- Zanieczyszczenia fizyczne i cząstki stałe
- Jony nieorganiczne (minerały i sole)
- Związki organiczne (TOC)
- Bakterie (TVC)
- Patogeny i endotoksyny
Filtracja fizyczna jest jednym z pierwszych etapów oczyszczania i przygotowania wody (np. przez filtr z węglem aktywnym). Ten etap usuwa z wody zawieszone cząstki, materiał barwiący itp.
Zwykle przeprowadza się dalszą obróbkę wstępną w celu zredukowania materii organicznej i bakterii (szczególnie mikroorganizmów chorobotwórczych).
Po tych wstępnych zabiegach i w zależności od zastosowania, woda może być uzdatniana przez:
- Destylacja i podwójna destylacja
- Wymiana jonów
- Demineralizacja
- Nanofiltracja
- Odwrócona osmoza (RO)
DESTYLACJA WODY przy pomocy destylarki wody
Destylacja jest jedną z najstarszych procedur oczyszczania wody. Procedura jest prawie taka sama jak destylacja hydrolatu lub olejku eterycznego. Woda jest gotowana, np przy pomocy destylarki wody a uzyskana para wodna jest ponownie kondensowana do wody na drugim końcu.
Jest to jedna z najdroższych i najbardziej energochłonnych procedur uzdatniania wody. W procesie tym cały materiał zawieszony (jeśli jest obecny), zanieczyszczenia mineralne i mikrobiologiczne zostają pozostawione. Jednak organiczny i lotny materiał o temperaturze wrzenia niższej lub zbliżonej do temperatury wody byłby unoszony wraz z parą wodną przez skraplacz.
W przypadku niektórych zastosowań laboratoryjnych przeprowadzana jest druga destylacja, a ta woda nazywana jest wodą bidest lub wodą podwójnie destylowaną. Ta metoda jest jednak ograniczona tylko do niektórych procedur laboratoryjnych.